Jag har i tidigare inlägg uppmuntrat potentiella elever att kontrollera olika privata massörskolor som man planerar att anmäla sig till. Nu har det hänt att minst en person anmält sig till en massageutbildning och betalt in nästan 19995 kr. Personen får inte pengarna tillbaka för den inbetalda kursavgiften trots att kursen har ställts in. Avtalet som den potentiella eleven godkänt att kursavgiften i sin helhet ska återbetalas om en kurs blir inställd. Läs mer i artikeln från Expressen.
Denna gången är varningen från min sida konkret och inte ett observandum utan ett faktum att kunder blir lurade.
Dåliga ursäkter av massörskolan
Att det fortfarande flera månader efter planerad kursstart och genomförd inbetalning av kursavgift fortfarande inte återbetalt avgiften är mycket oseriöst. I artikeln kan man läsa om hur skolan kommit diverse olika ursäkter om varför återbetalning av kursavgift inte har skett. Att skylla på att det saknas personal i administration eller ekonomiavdelningen får en att undra hur annat fungerar. Idag finns det timbaserade tjänster från utomstående att ta in för just bokföring och administration om man som företag har sjukdom eller inte vill/kan anställa lämplig personal.
Själv har jag flera gånger fått återbetalning vid olika situationer från olika svenska företag och det har i princip alltid genomförts utan några problem samt inom dagar eller på sin höjd två veckor.
Branschrådet kan inte göra något
Det tråkiga i sammanhanget är också att Branschrådet Svensk Massage (BSM) som har decimerats från som mest ett tiotal skolor till fyra skolor inte på något sätt har lyckats göra mer i synnerhet när det till och med gäller en av medlemsskolorna. I artikeln kan man läsa att ordförande i BSM Conny Svensson säger följande:
”– Vi vill inte agera domare, men vi har gjort en påstötning och vädjat till skolan att det här ska lösas. Vi har hört från fler håll att det är något som inte står rätt till med bolaget. Elever har hört av sig efter att de inte fått ut det de ska av pengarna de betalat i kurskostnad. Vi vill inte att branschens skolor ska få dåligt rykte. Vi värnar massörers yrkesskicklighet och branschens seriositet,”
Här skulle jag kunna tycka Branschrådet Svensk Massage hade varit bättre på att redovisa bakgrunden av företagen och ledningen bakom skolorna. Men BSM borde även att sätta upp etiska riktlinjer för hur medlemsskolor ska agera och inte bara övergripande riktlinjer kring utbildningsinnehåll.
Vilka massageskola är det som beter sig så här?
Det är med lite efterforskning inte svårt ta reda på vilken skola som antagligen agerar som den gör. Conny Svensson som är ordförande i BSM arbetar även på Bergqvist Massage & Friskvårdsutbildningar som tillsammans med Medicinsk Kursforum också utbildar inom ramen för yrkeshögskola till certifierad medicinsk massageterapeut vilket sker med statligt bidrag och således är utan kursavgift. En skola är verksam i Cran Canaria och utbildar inte till certifierad massör utan har vidareutbildningar till massageterapeuter. Det återstår således endast i BSM två skolor som har grundutbildning till certifierad massör där det bara en av dem som har en kursavgift på 19995 kr.
Jag förstår mer och mer varför Axelsons Gymnastiska Institut som är den största och en av de äldsta skolorna inom bland annat massagesegmentet valde att lämna BSM.
Malmö 22 december 2018
David Aston