Nu börjar det bli dags att bestämma dig för om du vill utbilda dig till massageterapeut till hösten.
Som potentiell elev bör du lägga ner lite tid på att kontrollera den skola eller utbildningsarrangör som du tänker anmäla dig till. Bara för att skolan har varit bra och haft ett positivt rykte tidigare betyder det inte att det fungerar väl nu. Saker och ting är föränderligt. I värsta fall kan den kursavgift du betalar in gå förlorad om företaget bakom skolan går i konkurs men jag har också hört att det förekommer situationer där potentiella elever inte får tillbaka kursavgiften om utbildningen ställs in eller du avanmäler dig för sent.
Bäst är om du har någon person som du känner har tillgång till att kontrollera årsredovisning och kreditupplysning via ett kreditupplysningsbolag som UC eller Creditsafe. Vid dessa upplysningsbolag kan du få en samlad bild över företaget bakom skolan om det är ett aktiebolag.
Läs avtalet tydligt för att se vad som gäller vid inställd kurs och avhopp. Om du har svårt att förstå texten be någon som är van att läsa avtalstexter att förklara innebörden. Som konsument som tecknar och köper en utbildning via Internet gäller distansavtalslagen med 14 dagars lagstadgad ångerrätt men därefter är det viktigt och ta reda på rättigheter om du behöver lämna återbud av olika anledningar. En del skolor är ödmjuka och återbetalar hela kursavgiften med kanske undantag av eventuell anmälningsavgift.
Kontrollera vilket är företagsnamnet bakom skolan samt vilket organisationsnummer som finns så att det sammanfaller med varandra. Dessa uppgifter hittar du på bland annat Allabolag eller Ratsit där den sistnämnda även ger information om tidigare bolag och detta kan vara intresse om befattningshavare ligger bakom bolag med tidigare konkurser vilket bör ses som en varningsflagga. Alla aktiebolag ska har fullständig styrelse med minst en ledamot och en suppleant. Saknas detta är det oftast något skumt med företaget. Kontrollera också om företagets styrelse och VD ligger bakom andra bolag och hur det går för dessa bolag.
I och med revisorkrav är borttaget för mindre bolag med få anställda och mindre omsättning innebär det att ingen utomstående har granskat bokföring och bokslut vilket utgör en viss risk när du ska göra affärer. Men på samma sätt som du blir kontrollerad i en kreditupplysning när du ingår ett avtal och köper något på avbetalning så borde fler egentligen göra en bakgrundskontroll på det företag du ska köpa en tjänst eller utbildning från.
Du ska naturligtvis också kontrollera bankgironumret som anges av skolan och det kan du göra på Bankgriocentralen. Titta även vem som är verklig ägare till företaget bakom skolan vilket ska redovisas från i år, 2018. Du kan göra sökning om vem som är huvudman till ett företag på Bolagsverket. Du behöver bolagets organisationsnummer vilket du antagligen hittar på skolans webbplats eller alternativt i ett avtal . Du kan även söka på Allabolag om du vet företagsnamnet men observera att det är inte alla skolor som har samma verksamhetsnamn som företagsnamn.
Själv kan du sedan kontakta Kronofogdemyndigheten där du kostnadsfritt kan kontrollera såväl privatpersoner och företag. Du behöver veta om företaget har skulder men det kan även vara en idé att kontrollera de personer som sitter i styrelsen. En ägare eller styrelseledamot som misskött sin privata ekonomi utgör faktiskt en risk att bolaget går samma vägar. Finns något skuldsaldo, betalningsanmärkningar, utmätningsförsök eller bolagsengagemang i konkursade bolag?
Den nya dataskyddslagen GDPR som trädde i kraft 25 maj 2018 innebär att alla bolag (även organisationer) måste få ditt tillstånd att använda dina uppgifter. Bolaget måste informerar vilka uppgifter de behöver och vad de ska användas till. Du har även rätt att se vilka uppgifter bolaget har om dig. Vill du tas bort från deras register ska du få göra det.
Personligen anser jag att privata arrangörer av utbildningar ska vara transparanta med uppgifter bolaget som ligger bakom skolan och vem som är ledningen men även lärare bör redovisas. Mer information kan du läsa om på sida om tips till blivande massageterapeuter.
Malmö den 23 juni 2018
David Aston
Leg. Sjukgymnast