En artikel i SVT har kontroversiell rubrik, Kritiker varnar för oseriösa personliga tränare: ”Kunder kan skadas”
Idrottsforskaren Michail Tonkonogi, har enligt mig rätt i att kunskapsnivån hos de som arbetar som personliga tränare (PT) variera stort men jag håller inte med om att branschen är oseriös för det. I min värdering ligger oseriöst i att medvetet försöka lura klienter. Mycket har hänt sedan när jag själv i början av 1990-talet började arbeta på gym och jag efter ett par timmars introduktion innan jag fick börja instruera klienter.
Man kan även läsa att alla som vill kan kalla sig personlig tränare i dag. Det är ingen skyddad titel men det är egentligen ganska få yrken i Sverige som har skyddad titel som advokat eller legitimationsyrken.
En poäng som Tonkonogi har är att han är mycket kritisk till kvalitén på många av de PT-utbildningar som finns idag. Många utbildningar idag är ganska korta. I bästa fall ett par hundra timmar men i en del fall mindre än hundra timmar. Licens från olika nationella eller internationella aktörer är svåra att värdera. Så är även om intyget eller diplomet en PT uppvisar där ämnen som biomekanik och psykologi med mera finns nämnda så är vid närmare granskning kanske bara ett föredrag på någon timme eller två.
En baksida är att det finns risker om en PT inte är erfaren eller kompetent för att bedöma nivå på träningsupplägg vilket en annan SVT-artikel tar upp där kvinnan fick ett diskbråck i ländryggen efter sitt träningspass med en PT. Tonkonogi säger att: ”Det är väldigt svårt att avgöra vad som orsakade skadan. Men utifrån det hon berättar låter det som ett väldigt oprofessionellt bemötande.”
I samband med att jag internutbildat PT och instruktörer har jag valt att betona att det inte handlar om vem som kan flest övningar eller olika träningsformer utan det viktigaste är att ha en bra grund i anatomi, fysiologi och beteendemedicin. En PT ska inte bara ”pusha” och vägleda i hur klienten utför en övning utan det gäller i allra högsta grad kunna anpassa rätt nivå för klienten och även våga trotsa diverse trender som finns inom träningsbranschen.
Malmö den 26 juni 2017
David Aston
Leg. Sjukgymnast