I några år har det nu funnits olika appar som erbjuder sjukvård men även fysioterapi för smärt- och rörelsebesvär. En del sjukvårdskontakter kan fungera bra via en app eller dator med ett digitalt möte. Det kan handla om t.ex. bedöma vissa läkarbesök, samtal med psykolog, uppföljning av tidigare råd eller behandling.
När det gäller digital fysioterapi kan det också fungera för patienter med vissa besvär och diagnoser. Det gäller där bedömning kan göras digitalt utifrån frågor och din redogörelse av dina besvär. En hel del tillstånd behöver däremot bedömningen även ske med en fysisk undersökning vilket kan bli svårare om det inte sker på en klinik. Samtidigt finns det tillstånd som exempelvis artros av knä och höfter som är tacksamma tillstånd att i ett tidigt stadium träna. I dessa sammanhang kan övningar för rörlighet och styrka fungera bra under förutsättningar det görs regelbundet. Det kan till och med för en del patienter bli en fördel med träning via en app i mobilen så att man inte behöver gå iväg någonstans för rehabträningen ska bli av. Fördelen men använda en digital app är att det också kan finns en fysioterapeut att rådfråga kring vilket inte blir aktuellt om man ska följa övningar från exempelvis youtube. För andra individer med samma problem som redan exempelvis tränar på ett gym kan det räcka med kompletterande övningar och vägledning ett par tillfällen av en fysioterapeut. Medan andra individer behöver mer personlig vägledning och då blir inte träning via en app i mobilen det optimala alternativet. Sedan finns det patienter med smärtproblematiken och stelheten i leder som även behöver fysisk behandling som ett komplement till att göra övningar vilket medför att en mobilapp inte räcker till hela vägen.
Andra tillstånd som ländryggsbesvär där ska man komma ihåg att det kan innefattar en mängd olika diagnoser och inte alla är rehabiliteringsbara med övningar även om träning kan lindra symtom och förbättra funktion hos många. Vid ländryggsbesvär är det ännu mer nödvändigt med grundlig undersökning och bedömning så att inte alla patienter grupperas till diagnosen ospecifik ländryggssmärta, lumbago. En del mer långvariga tillstånd behöver också utvärderas med bilddiagnostik som röntgen eller magnetkamera.
Jag som fysioterapeut träffar patienter där de har använt mobilapp men anser att det inte har hjälpt eller har till och med fysioterapeut i appen rekommenderat patient att söka sig till en fysioterapeut för en fysisk undersökning. Jag har även som fysioterapeut lyft fram till vissa patienter att det kan finns fördelar för dem att träna enlig en mobilapp vid exempelvis artros. I sammanhanget bör man komma ihåg att för vissa individer kan många olika former av träning vara fördelaktigt för deras fysiska besvär. Att följa ett gympapogram på TV eller några övningar från Youtube kan räcka mer än väl. I andra fall behöver övningar var mer specifikt utprovade och anpassade individuellt för dina besvär. Det viktigaste är generellt att följa ett program oberoende om det sker på en klinik eller hemma. Det finns stöd för detta i systematisk litteraturgranskning beträffande knäartros (1) men även vid ospecifik ländryggssmärta och rehabilitering efter operation av knäprotes (2).
Det gäller också att ta hänsyn till om den digitala rehabiliteringen sker som ett program att följa med eller utan interaktion med en fysioterapeut. För vissa tillstånd, faser av ett tillstånd och patientgrupper kommer en digital rehabilitering var ett minst lika bra alternativ som rehabilitering på en klinik. För patienter som inte enkelt kan ta sig till en klinik kan digital rehabilitering var det bästa alternativet som finns.
Jag har med detta inlägg inte gjort någon värdering av de ekonomiska för- och nackdelar med digital fysioterapi och rehabilitering medför. Detta med hänsyn till att det är ett mer komplicerat då varierande ekonomiska styrsystem finns inom primärvården i Sverige.
Sammanfattningsvis är jag som har en klinik med fysisk patientkontakt inte negativ till digital vård men det fungerar olika bra för olika patienter. Antagligen fungerar rehabilitering via en app bättre för de patienter som svarar bra på träning och kan motiveras att träna via en app. Samtidigt sker exempelvis rehabilitering hos mig och andra fysioterapeut på kliniker med en kombination av behandling och träning där träningen för det mesta behöver göras hemma av patienten själv. Vi fysioterapeuter fungerar som vägledare. Skillnaden mellan traditionell fysioterapi och en digital app behöver inte alltid vad så stor frånsett för de patienter som även är i behov av behandling.
Malmö den 23 juli 2022
David Aston
Leg. Sjukgymnast
Referenser
- Latif-Zade, T., Tucci, B., Verbovetskaya, D., Bialkin, E., Ng, B., Heddon, S., & Berteau, J. P. (2021). Systematic Review Shows Tele-Rehabilitation Might Achieve Comparable Results to Office-Based Rehabilitation for Decreasing Pain in Patients with Knee Osteoarthritis. Medicina (Kaunas, Lithuania), 57(8), 764.
- Seron, P., Oliveros, M. J., Gutierrez-Arias, R., Fuentes-Aspe, R., Torres-Castro, R. C., Merino-Osorio, C., Nahuelhual, P., Inostroza, J., Jalil, Y., Solano, R., Marzuca-Nassr, G. N., Aguilera-Eguía, R., Lavados-Romo, P., Soto-Rodríguez, F. J., Sabelle, C., Villarroel-Silva, G., Gomolán, P., Huaiquilaf, S., & Sanchez, P. (2021). Effectiveness of Telerehabilitation in Physical Therapy: A Rapid Overview. Physical therapy, 101(6), pzab053. https://doi-org.e.bibl.liu.se/10.1093/ptj/pzab053