Dåligt ledarskap i sjukvården som inte ger möjlighet till fysioterapeuters fortbildning.

Jag har en vän som också är fysioterapeut och han är anställd på en vårdcentral i annan region. Min vän som är ambitiös och engagerad har en sista delkurs kvar att gå på sin vidareutbildning i Mekanisk Diagnostik Terapi, MDT (även kallad McKenzie). MDT är en är evidensbaserad metod för att hjälpa patienter med smärtproblematik och rörelsebesvär främst från rygg och nacke. Min väns verksamhetschef nekar dock min vän att gå kursen vilken kräver tre dagars ledigheten. Chefens motivering är att det inte går för vårdcentralens vårdproduktion. Kursen är redan betald av en tidigare arbetsgivare.

Vad är då vårdproduktion? Vårdproduktion syftar på den process där sjukvården organiserar och genomför tjänster inom hälsovård för patienter. Det kan beröra om hur resurser som personal, utrustning och lokaler används för att leverera vård på ett effektivt sätt. På en vårdcentral innebär det primärt antalet patientbesök på vårdcentralen. Målet med vårdproduktion är att maximera tillgänglig och kvalitativ vård inom givna resurser.


Med en chef som den min vän har och där chefen har den inställningen till fysioterapeuter så dödar hen motivation hos den anställda och vårdkvaliteten blir även lidande i slutändan. Som kuriosa ger samma region sjuksköterskor rätt till vidareutbildning till distriktssjuksköterska på 75 hp.  Jag hade haft förståelse för om en verksamhetschef inte kan låta en anställd vara ledig på halvtid för att gå en vidareutbildning i en termin eller mer men för 3 dagars ledighet är det bara rent ut sagt att vara fubbick på skånska eller för att vara mer poliskt korrekt mindre begåvad i sitt ledarskap.


Jag förstår att det även finns verksamhetschefer i hälsovården som förstår vikten av fortbildning för alla vårdgivare och att inte särbehandla personal. Men fallet med min väns chef där finns det betydligt mycket mer att önska. Det är inte speciellt imponerade att använda tomma ord och fraser som vårdproduktion som om sjukvården vore en processindustri men glömma vad innebörden av god arbetsmiljö och kvalitet innebär.

Jag har en annan fysioterapeut som precis som jag är egenföretagare där vi träffas var 6:e vecka på en helg några timmar för diskussion om patientfall, kliniskt resonemang, förbättring kring journalföring, gå igenom rehabövningar, undersökning och behandlingstekniker vilket får anses vara vårdkvalitetshöjande arbete. Denna fysioterapeut säger att det är en livsstil att vara fysioterapeut med hänsyn till intresset och engagemanget i att utvecklas i sitt yrke.

Här är den stora fördelen med att vara privatpraktiserande fysioterapeut där jag är min egen arbetsgivare och verksamhetschef. Jag väljer själv vilka kurser och vidareutbildningar jag ska gå och kan investera i facklitteratur som jag anser är nödvändigt.  Syftet är att jag kontinuerligt utvecklas i min roll som fysioterapeut vilket förhoppningsvis även kommer till gagn till patienter som besöker mig.

Personligen känner jag mig som en professionell tennisspelare som får betalt för att kunna göra det jag vill göra. Hade jag ekonomiskt inte behövt arbete så hade jag ändå valt att träffa patienter i någon utsträckning för att kunna hjälpa dem och att hålla i gång med undersökning, bedömning, kliniskt resonemang och fysioterapeutiska åtgärder.

Malmö den 19 februari 2025

David Aston
Leg. Sjukgymnast
Examen i Ortopedisk Manuell Terapi

Marklyft och muskelaktivitet

Jag råkade höra en personlig tränare där jag tidigare var medlem hur han pratade med en av hans klienter kring marklyft. Klienten berättade för sin personliga tränare att han kände av sin ryggslutet vid övningen. Till min förvåning så hörde den personliga tränare säga att det ska kännas där. Det är både rätt och fel.


Visst ska övningen som marklyft kännas i rygg och säte samt lår men jag möter också patienter som faktiskt får olika smärtproblem från ländryggen i samband de ha tränat marklyft. I dessa fall är det inte rätt säga det ska kännas i ländryggen utan det kan till och med vara motiverat att en period avstå från marklyft. Viktigt här en systematisk undersök av ryggrad, höftleder, muskler och nervfunktion för att bedöma orsaken till att det känns. Det också viktigt att ställa sig frågan om det bara känns i ländryggen under övningen eller känns det på fler ställen samt hur länge det håller i.

Malmö den 3 februari 2025

David Aston
Leg. Sjukgymnast
Examen i Ortopedisk Manuell Terapi (steg 3)

Ännu en vårdcentral stängs ner

Region Skåne gör sitt arbete med att granska den offentligt finansierade sjukvården men även att agera snabbt vid oegentligheter. Regionen har nu bestämt att stänga ner ännu en vårdcentral till i Malmö, nämligen Vårdcentral Borgen. Se inslag från SVT

Förra år var det två vårdcentraler som fick stängas ner i Malmö. När dessa stängningar sker då avtalen sägs upp handlar det alltid om allvarliga brister med exempelvis läkare som inte är på plats eller som senaste fallet att läkare saknar specialistkompetens.

Malmö den 30 januari 2024

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Fem S och ohälsa

Ett samband som inte alla patienter är medvetna om är hur smärta, stress, spänningar, sömnproblem och svaghet kan vara sammankopplade med varandra. Patienter med i synnerhet långvarig smärta är det inte ovanligt att detta framkommer vilket blir en ond cirkel samt svårt att veta vad som är grundproblem eller reaktioner på en nedsatt hälsa. Att bara göra insatser från vårdens sida vilket till och med patienten själv önskar med minska spänningar i muskler eller få läkemedel för sömnproblem räcker sällan. Samtidigt kan det ge bättre förutsättning att komma vidare om sömnen fungerar bättre eller spänningar tillfälligtvis släpper men det är viktigt att se till helheten här där stressen oftast underhåller fysiologiska negativa reaktioner i kroppen och insatser behöver också sker för stressen.

Malmö den 27 januari 2025

David Aston
Leg. Sjukgymnast
Examen i Ortopedisk Manuell Terapi (steg 3)

Friskvårdstimme och friskvårdsbidrag

Enligt en artikel i Sydsvenskan är det cirka 25 procent av Sveriges 290 kommuner som ger sina anställda rätt till en friskvårdstimme. Friskvårdstimmen innebär att anställda kan träna en timme per vecka med full lön. Ett tjugotal kommuner saknar dock helt friskvårdsbidrag.

Några kommuner ger 500 kr i friskvårdsbidrag per år vilket är väldigt lite medan Kiruna ger hela 5000 kr per år i friskvårdsbidrag. Det hade varit intressant se en jämförelse mellan offentligt anställda och anställda på privata företag om skillnader i subventionerad friskvård.

Friskvårdsbidraget får används till motions aktiviteter som medlemskap på gym, dans, yoga eller gympa. Bidraget kan även används för olika former av massage och kroppsterapier men då får det inte kosta mer än 1000 kr per tillfälle. Bidraget får inte används till sjukvård eller estisk vård.

Det är oklart om i vilken omfattning friskvårdsbidraget bidrar till förbättrad hälsa då man tänka sig att de som redan är aktiva fortsätter med sin motion medan de individer som inte har kommit igång med en motionsaktivitet är oklart om bidraget hjälper. Friskvårdstimmen kan ha effekt om den anställda kan gå och träna på arbetstid och där finns det studier som visar att 2½ timmar på vecka leder till bättre upplevd hälsa och minskad sjukfrånvaro. Att även ge rätt förutsättning för att använda friskvårdstimmen spelar en roll. För anställda som är flexibla med sin egen arbetsplanering blir det lättare att nyttja.

Träning på gym är allsidigt med många goda fysiologiska effekter. Här ovan bilder från en anläggning med E-Gym som Friskis Svettis kallar för Smarta gym. Träning i dessa redskap är både motiverande och kan användas för nybörjare och elitmotionärer.

Det är troligt att bara använda friskvårdsbidraget för kroppsterapier kan ger tillfälligt upplevelse av en bättre hälsa men långsiktigt går det inte att jämföra med motion.

Malmö den 2 januari 2025

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Företagshälsovård för vem?

Företagshälsovård har många gånger en viktig uppgift för att bidra till en god arbetsmiljö såväl fysiskt och psykiskt på en arbetsplats. Etiska riktlinjer finns framtagna av Sveriges Företagshälsor som är branschorganisation för företagshälsovård och deras riktlinjer kan läsas här.

Det finns en hel del omfattande studier om hur arbetsmiljön
påverkar individen.

En del riktlinjer med att behandla alla på ett likvärdigt sätt är självklarheter och även vad som krävs om man har legitimation som vårdgivare. Dilemmat är dock riktlinjer som:

Det betydelsefulla i att företagshälsan samarbetar med uppdragsgivare med likartade grundvärderingar när det gäller arbetsmiljö och personal.
Problemet här att uppdragsgivare är oftast arbetsgivaren och kan i en del situationer vara en del av arbetsmiljöproblematiken ur olika aspekter med lågt intresse till göra ändringar i fysisk arbetsmiljö eller ha insikt hur ett gott ledarskap ska vara för att uppnå god psykosocial arbetsmiljö. Hur kommer företagshälsovården som är anlitad göra om de anser att ledning/uppdragsgivaren inte har samma värderingar? Kommer företagshälsovården att säga upp sitt avtal och förlora en ”kund”?

Företagshälsovården har den kompetens att genomföra uppdrag som överenskommit med uppdragsgivaren samt att de har kompetens att hänvisa till annan profession när så behövs.
Detta förutsätter god insikt i personalen och företagshälsovården har kompetens att inkalla om andra områden behövs. Det är inte säkert så är fallet. Jag har berättelser att arbetsplatser med dålig organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö låter en företagssköterska eller företagssjukgymnast ansvara för hela biten när det egentligen hade även behövs organisationspsykolog för få en optimal analys och råd. Det kan handla om företagshälsovården saknar kompetens i verksamheten eller att de i sitt avtal med uppdragsgivaren inte räknat med denna extra kostnad det skulle innebära att ta in en psykolog.

Företagshälsovården använder metoder som grundar sig på objektivitet, vetenskap och beprövad erfarenhet
Flertalet av de individer som arbetar inom företagshälsovården är legitimerade inom sina respektive vårdgivarprofession. Det kan gälla läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och psykologer. Detta innebär som legitimerad vårdgivare måste man arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag har dock hört av några patienter som kommit till min klinik där den anlitade företagshälsovården haft vårdgivare som givit rådgivning som inte baserats på vetenskap och även om råden anses kunna finnas inom beprövad erfarenhet inom alternativmedicin så ska inte legitimerad vårdpersonal ge denna information.

Många gånger kan det vara enklare att bedöma en fysisk arbetsmiljö än
den psykosociala och organisatoriska arbetsmiljön.

Företagshälsovård behöver som alla annan verksamhet rannsaka sig själva och inte köra samma spår som att exempelvis erbjuda föreläsning om stress och lära anställda avslappningsövningar när man har uppmärksamt att det finns problem med sjukfrånvaro eller trivsel med relation till stress. Den seriösa företagshälsovården behöver analysera vad är orsaken och även om det är obekvämt för dem konfrontera arbetsgivare/ledning om problem finns här. Ty annars blir det väldigt symtomatisk inriktade åtgärder som företagshälsovården erbjuder.

Malmö den 23 december 2024

David Aston
Ergonom/Leg. Sjukgymnast

Region Skåne avbryter avtalet med två privata vårdcentraler i Malmö

Efter granskningar av Region Skåne häver de avtalen med två privata vårdcentraler i Malmö vilket det går att läsa om här . Det gäller Hyllie Hälsocentral och Vårdcentralen Västra Hamnen som verkar drivas av samma bolag. Anledning till att Region Skåne säger upp avtalen med omedelbar verkan är de har funnit alvarliga avvikelser i uppdragets utförande som berörrör bemanning, kompetens och kvalitet.

Det är inte första gången en vårdcentral får stängas ned i Malmö då Lönngårdens Vårdcentral fick sitt avtal upphävd av samma anledning för några år sedan.

Det är bra att regionen kontrollerar sjukvården som är offentligt finansierad och när det är större brister även häver avtalen. För drabbade patienter innebär det att de blir automatiskt listade på en närliggande vårdcentral men de kan välja vilken vårdcentral som helst. För vårdpersonalen lär det inte vara några problem att hitta nya arbetsuppgifter inom primärvården.

I Sydsvenskan från 14 december står även att det förekom fusk på vårdcentralerna där man registrerat och fått betalt för tolk även när det inte hade använts vilket är bedrägeri. Det framkommer även att vårdcentralerna nekat patienter med kroniska sjukdomar vård. En av vårdcentralens läkare ska även fått sin legitimation indragen i Norge och Danmark.

Malmö den 14 december 2024

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Internationella fysioterapidagen

Den 8 september är det den internationella fysioterapidagen. Grattis till oss fysioterapeuter/sjukgymnaster. För min del har det inneburit nästan 25 år som legitimerad sjukgymnast som varit variende, utvecklande och lärorika.

Vi är många verksamma i Sverige och runt om i världen och om jag inte minns fel anses vi som yrkesgrupp vara den tredje största inom sjukvården (läkare och sjuksköterskor är fler)

Vi som yrkesgrupp är verksamma i ett brett fält inom hälsovården och i en mängd olika inriktningar.

Malmö den 8 september 2024

David Aston
Leg. Sjukgymnast
Examen i Ortopedisk Manuell Terapi (steg 3)

Ont om tider till läkare inom allmänmedicin

Ett problem som verkar förekomma på flera vårdcentraler att det är ont om läkartider åtminstone när jag pratar med en del patienter. En artikel i Läkartidningen tar upp detta dilemma vilket inte bara ger längre väntetider för patienter men skapar även stress för vårdcentralens personal. I Malmö har flera privata vårdcentraler öppnats men frågan är om det är mer rundgång bland läkare som slutar och börjar på en annan vårdcentral vilket inte egentligen ökar läkartillgänglighet. Det hade varit intressant att se om läkartätheten och tiden läkare har för patientbesök har ändrats genom åren.

Bästa hälsningar

David Aston