Friskvårdstimme och friskvårdsbidrag

Enligt en artikel i Sydsvenskan är det cirka 25 procent av Sveriges 290 kommuner som ger sina anställda rätt till en friskvårdstimme. Friskvårdstimmen innebär att anställda kan träna en timme per vecka med full lön. Ett tjugotal kommuner saknar dock helt friskvårdsbidrag.

Några kommuner ger 500 kr i friskvårdsbidrag per år vilket är väldigt lite medan Kiruna ger hela 5000 kr per år i friskvårdsbidrag. Det hade varit intressant se en jämförelse mellan offentligt anställda och anställda på privata företag om skillnader i subventionerad friskvård.

Friskvårdsbidraget får används till motions aktiviteter som medlemskap på gym, dans, yoga eller gympa. Bidraget kan även används för olika former av massage och kroppsterapier men då får det inte kosta mer än 1000 kr per tillfälle. Bidraget får inte används till sjukvård eller estisk vård.

Det är oklart om i vilken omfattning friskvårdsbidraget bidrar till förbättrad hälsa då man tänka sig att de som redan är aktiva fortsätter med sin motion medan de individer som inte har kommit igång med en motionsaktivitet är oklart om bidraget hjälper. Friskvårdstimmen kan ha effekt om den anställda kan gå och träna på arbetstid och där finns det studier som visar att 2½ timmar på vecka leder till bättre upplevd hälsa och minskad sjukfrånvaro. Att även ge rätt förutsättning för att använda friskvårdstimmen spelar en roll. För anställda som är flexibla med sin egen arbetsplanering blir det lättare att nyttja.

Träning på gym är allsidigt med många goda fysiologiska effekter. Här ovan bilder från en anläggning med E-Gym som Friskis Svettis kallar för Smarta gym. Träning i dessa redskap är både motiverande och kan användas för nybörjare och elitmotionärer.

Det är troligt att bara använda friskvårdsbidraget för kroppsterapier kan ger tillfälligt upplevelse av en bättre hälsa men långsiktigt går det inte att jämföra med motion.

Malmö den 2 januari 2025

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Företagshälsovård för vem?

Företagshälsovård har många gånger en viktig uppgift för att bidra till en god arbetsmiljö såväl fysiskt och psykiskt på en arbetsplats. Etiska riktlinjer finns framtagna av Sveriges Företagshälsor som är branschorganisation för företagshälsovård och deras riktlinjer kan läsas här.

Det finns en hel del omfattande studier om hur arbetsmiljön
påverkar individen.

En del riktlinjer med att behandla alla på ett likvärdigt sätt är självklarheter och även vad som krävs om man har legitimation som vårdgivare. Dilemmat är dock riktlinjer som:

Det betydelsefulla i att företagshälsan samarbetar med uppdragsgivare med likartade grundvärderingar när det gäller arbetsmiljö och personal.
Problemet här att uppdragsgivare är oftast arbetsgivaren och kan i en del situationer vara en del av arbetsmiljöproblematiken ur olika aspekter med lågt intresse till göra ändringar i fysisk arbetsmiljö eller ha insikt hur ett gott ledarskap ska vara för att uppnå god psykosocial arbetsmiljö. Hur kommer företagshälsovården som är anlitad göra om de anser att ledning/uppdragsgivaren inte har samma värderingar? Kommer företagshälsovården att säga upp sitt avtal och förlora en ”kund”?

Företagshälsovården har den kompetens att genomföra uppdrag som överenskommit med uppdragsgivaren samt att de har kompetens att hänvisa till annan profession när så behövs.
Detta förutsätter god insikt i personalen och företagshälsovården har kompetens att inkalla om andra områden behövs. Det är inte säkert så är fallet. Jag har berättelser att arbetsplatser med dålig organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö låter en företagssköterska eller företagssjukgymnast ansvara för hela biten när det egentligen hade även behövs organisationspsykolog för få en optimal analys och råd. Det kan handla om företagshälsovården saknar kompetens i verksamheten eller att de i sitt avtal med uppdragsgivaren inte räknat med denna extra kostnad det skulle innebära att ta in en psykolog.

Företagshälsovården använder metoder som grundar sig på objektivitet, vetenskap och beprövad erfarenhet
Flertalet av de individer som arbetar inom företagshälsovården är legitimerade inom sina respektive vårdgivarprofession. Det kan gälla läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och psykologer. Detta innebär som legitimerad vårdgivare måste man arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag har dock hört av några patienter som kommit till min klinik där den anlitade företagshälsovården haft vårdgivare som givit rådgivning som inte baserats på vetenskap och även om råden anses kunna finnas inom beprövad erfarenhet inom alternativmedicin så ska inte legitimerad vårdpersonal ge denna information.

Många gånger kan det vara enklare att bedöma en fysisk arbetsmiljö än
den psykosociala och organisatoriska arbetsmiljön.

Företagshälsovård behöver som alla annan verksamhet rannsaka sig själva och inte köra samma spår som att exempelvis erbjuda föreläsning om stress och lära anställda avslappningsövningar när man har uppmärksamt att det finns problem med sjukfrånvaro eller trivsel med relation till stress. Den seriösa företagshälsovården behöver analysera vad är orsaken och även om det är obekvämt för dem konfrontera arbetsgivare/ledning om problem finns här. Ty annars blir det väldigt symtomatisk inriktade åtgärder som företagshälsovården erbjuder.

Malmö den 23 december 2024

David Aston
Ergonom/Leg. Sjukgymnast

Region Skåne avbryter avtalet med två privata vårdcentraler i Malmö

Efter granskningar av Region Skåne häver de avtalen med två privata vårdcentraler i Malmö vilket det går att läsa om här . Det gäller Hyllie Hälsocentral och Vårdcentralen Västra Hamnen som verkar drivas av samma bolag. Anledning till att Region Skåne säger upp avtalen med omedelbar verkan är de har funnit alvarliga avvikelser i uppdragets utförande som berörrör bemanning, kompetens och kvalitet.

Det är inte första gången en vårdcentral får stängas ned i Malmö då Lönngårdens Vårdcentral fick sitt avtal upphävd av samma anledning för några år sedan.

Det är bra att regionen kontrollerar sjukvården som är offentligt finansierad och när det är större brister även häver avtalen. För drabbade patienter innebär det att de blir automatiskt listade på en närliggande vårdcentral men de kan välja vilken vårdcentral som helst. För vårdpersonalen lär det inte vara några problem att hitta nya arbetsuppgifter inom primärvården.

I Sydsvenskan från 14 december står även att det förekom fusk på vårdcentralerna där man registrerat och fått betalt för tolk även när det inte hade använts vilket är bedrägeri. Det framkommer även att vårdcentralerna nekat patienter med kroniska sjukdomar vård. En av vårdcentralens läkare ska även fått sin legitimation indragen i Norge och Danmark.

Malmö den 14 december 2024

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Internationella fysioterapidagen

Den 8 september är det den internationella fysioterapidagen. Grattis till oss fysioterapeuter/sjukgymnaster. För min del har det inneburit nästan 25 år som legitimerad sjukgymnast som varit variende, utvecklande och lärorika.

Vi är många verksamma i Sverige och runt om i världen och om jag inte minns fel anses vi som yrkesgrupp vara den tredje största inom sjukvården (läkare och sjuksköterskor är fler)

Vi som yrkesgrupp är verksamma i ett brett fält inom hälsovården och i en mängd olika inriktningar.

Malmö den 8 september 2024

David Aston
Leg. Sjukgymnast
Examen i Ortopedisk Manuell Terapi (steg 3)

Ont om tider till läkare inom allmänmedicin

Ett problem som verkar förekomma på flera vårdcentraler att det är ont om läkartider åtminstone när jag pratar med en del patienter. En artikel i Läkartidningen tar upp detta dilemma vilket inte bara ger längre väntetider för patienter men skapar även stress för vårdcentralens personal. I Malmö har flera privata vårdcentraler öppnats men frågan är om det är mer rundgång bland läkare som slutar och börjar på en annan vårdcentral vilket inte egentligen ökar läkartillgänglighet. Det hade varit intressant att se om läkartätheten och tiden läkare har för patientbesök har ändrats genom åren.

Bästa hälsningar

David Aston

Ingen nedläggning av varken LOF eller LOL

Kärt barn har många namn vi privata fysioterapeuter och läkare med etableringstillstånd och som arbetar på den nationella taxan har avtal med våra regioner enligt LOF respektive LOL. Dessa avtal kommer att fortsätta även om nytillkommen utredning vill lägga ner dem.

Det självklart positivt att även läkare på LOL-avtal kan fortsätta med sina kliniker och specialistområden. Allt detta ökar valmöjligheterna för patienter och läkare på nationella taxan kan precis som fysioterapeuter på nationella taxan fortsätta erbjuda god sjukvård och välja själv vilken inriktning man vill arbeta utifrån sin kompetens.


https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2024/06/beslut-nationella-taxan-blir-kvar/

Jippi! Avtalen för oss privata fysioterapeuter läggs inte ner.

Det är mycket positivt och även ett lugnande besked för oss privata fysioterapeuter med LOF-avtal. I olika omgångar har det gjorts utredningar om att lägga ner etableringstillstånd för oss privata fysioterapeuter. Nu senast ville en utredning lägga ner våra LOF-avtal utan att egentligen ge några tydliga alternativ vad vi privata fysioterapeuter skulle göra istället.

Jag med flera andra fysioterapeuter är öppna för förbättringar av vårt nuvarande system men vi är samtidigt nöjda att kunna arbeta i privat regi med avtal med sin region. Fördelen är korta beslutsvägar, möjlighet att specialiserar oss inom områden vi själva önskar och att fysiska besök kan fortsätta i en tid där fler erbjuder digital vård (vilket inte alltid är lämpligt med komplexa besvär hos patienter). Vi har utrymme utifrån våra avtal att bedriva god sjukvård med personliga möten vilket är viktigt för att ge mer specifik bedömning, vägledning och inte minst behandling. Vi ser också att det finns många andra delar av sjukvården som har problem och att vi privata fysioterapeuter egentligen inte är sjukvårdens primära dilemma. Exempelvis framkommer det att fysioterapeuter som är anställda på vårdcentraler där finns ett relativt stort missnöje kring arbetssituationen.

Nu kan vi fortsätta erbjuda personcentrerad vård och rehab där patienter kan se och välja fysioterapeut utifrån sina behov. Bra arbetat av förbundet, Fysioterapeuterna!

https://www.fysioterapeuterna.se/nyheter-mapp/nyhetslista/2024/6/fysioterapeuternas-paverkan-far-effekt–lof-blir-kvar

Besvär från flera olika dela i kroppen

Det händer relativt ofta att patienter söker hjälp för smärtproblematik eller rörelsebesvär i flera olika regioner i kroppen.

Vid besök hos mig där jag undersöker av leder, muskler och nervsystemet så kommer besöken aldrig hinna med att göra en bedömning och status på allt. Oftast riktas undersökning och behandling eller vägledning in på en viss region som nacke och skuldra eller ländrygg och bäcken.

Oftast blir det området som du som patient vi prioritera och då kommer fysioterapin rikta in sig på det i ett par till flera besök innan en annan region undersöks.

Malmö den 20 juni 2024

David Aston
Leg. Sjukgymnast
Examen Ortopedisk Manuell Terapi

Fortsatt missnöje bland fysioterapeuter som är anställda

Det är inte bara sjuksköterskor som är anställda av regionerna som är missnöjda med sin arbetsmiljö där nu senast även en strejk har utlysts .

Senaste numret av tidningen Fysioterapeuterna (nummer 3, 2024) redovisas en enkätundersökning om den upplevda arbetsmiljön hos fysioterapeuter. Ungefär hälften av fysioterapeuter under 31 år funderar på att byta arbetsplats och ännu mer alarmerande är 40 procent funderade även på att sluta som fysioterapeut helt. Totalt funderar en tredjedel av fysioterapeuter att byta arbetsplats på grund själv arbetsbelastningen.

I enkäten har fysioterapeuter angivit en stor personalomsättning, svårt att rekrytera ny personal, sparkrav och tidsbrist som anledning till den sämre arbetsmiljön.

Situationen med missnöjet hos fysioterapeuter är inget nytt och jag lyfte även fram detta år i ett inlägg 2021.

Hursomhelst menar förbundet, Fysioterapeuterna, att den senaste enkätundersökningen är oroväckande och att arbetsgivare behöver satsa på arbetsmiljöarbete. Jag är däremot tveksam att det bara ska prioriteras på arbetsmiljöarbete utan chefer och ledare inom sjukvården behöver ha mer insikt och förståelse för vad fysioterapi innebär både övergripande och mer i detalj. Det blir annars lätt man checkar av att arbetsmiljöarbete har genomförts.

Jag kommer ihåg när jag ¨r 2014 var på väg från utbildningssektorn och sökte en period en sedvanlig anställning som fysioterapeut på av regionens vårdcentraler i Malmö. Jag kom på intervju där chefen berättade att flera av vårdcentralens listade patienter valde att gå till en närliggande privat fysioterapimottagning vilket blev dyrt för vårdcentralen. Chefen på vårdcentralen berättade att hon på 1990-talet eller kanske tidigare hade gått till en sjukgymnast som hade tre behandlingsrum och körde parallellhandlingar. Chefen undrade om jag kunde tänka mig arbeta på detta sätt! Jag fick aldrig tjänsten men vårdcentralen brydde sig inte ens om att skriva/informera om att tjänsten hade erbjudits annan sökande vilket är kutym att göra. Jag har svårt att tro det bara räcker med systematisk arbetsmiljöarbete när det finns verksamhetschefer som prioriterar kvantitet och budget men saknar kunskap om fysioterapi och rehabilitering.

Malmö den 5 maj 2024

David Aston
Ergonom/Leg. Sjukgymnast