David Aston - Legitimerad sjukgymnast

Innehållsförteckning

Kurser 2018

Nu har jag fastställt vårens och höstens kurser på min utbildningslokal centralt i Malmö.

Först ut i maj är det den kombinerade två dagars kursen i idrottstejpning och kinesiotejpning. Kursmaterialet är egenproducerad  som bygger på förkunskaper en massör eller massageterapeut har. Andra vårdgivare som sjuksköterskor, kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter kan med fördel också gå kursen.

kinesiotejp

Tejpkurs där såväl kinesiotejp och idrottstejp gås igenom.

I september till november är det sedan sexdagars kursen i Positional Release för ryggraden och SI-leden och smärtsyndrom av olika slag som fibromyalgi och triggerpunkter. Kursen är öppen för massageterapeuter men även kiropraktorer, naprapater, osteopater och fysioterapeuter.

positional_release_therapy

Har du några frågor är det bara att kontakta mig.

Välkommen med din kursanmälan.

David Aston

 

Stress och arbetsgivarens ansvar

Stress och utmattning där arbetsgivarens ansvar tas upp i en bra film från Arbetsmiljöverket.

En kortare version av filmen finns också.


Malmö den 7 januari 2018

David Aston
Ergonom/Leg. Sjukgymnast

Spelberoende

Intressant artikel i Sydsvenskan att läsa om datorspelsberoende som kommer upptas som en diagnos. I Svenska dagbladet kan man läsa om spelberoende på börsen och antagligen samband med andra former av spelberoende. Frågan är om det även finns samband med datorspelsberoende. Är det samma människor som faller offer för datorspelsberoende som sedan även blir spelberoende i andra sammanhang?

Konsekvenser

I Sydsvenskan går det att läsa följande om spelberoende: ”mönster av spelbeteende, som kan vara digitalt spel eller videospel, karaktäriserat av försämrad kontroll över spelandet, ökad prioritering av spelet framför andra aktiviteter i sådan utsträckning att spelandet går före andra intressen”. Det sistnämnda att spelandet går framför andra aktiviteter är väl det som även gäller spelberoende i stort. Likheter med andra beroende som droger finns också. Psykiska eller sociala problem sammanfaller ,medspelproblem
Det är inte ovanligt att spelberoende har en hög alkoholkonsumtion, känner sig deprimerad, får ångest, har relationsproblem. Detta kan i sin tur leda till en ond cirkel som  förvärrar spelandet eller göra det svårare att ta sig ur sitt spelande.

Symtom på Spelberoende

Om man spelar om pengar och har ett beteende som stämmer överens med minst fyra av punkterna nedan och det har pågått under en längre tid, kan det vara tecken på hasardspelsyndrom eller kan det också vara ett tecken på att man befinner sig i riskzonen för att bli spelberoende (listan är hämtad från 1177):

 • Den spelberoende tänker ständigt på spel: tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel.
 • För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.
 • Hen har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller att sluta spela.
 • Hen blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.
 • Hen spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
 • Hen återvänder till spel när du förlorat pengar.
 • Hen vill ta revansch för förlusten.
 • Hen ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.
 • Hen har begått brott för att få pengar till spelandet: till exempel stöld, förskingring eller förfalskning.
 • Hen har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.
 • Hen förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.

Malmö den 5 januari 2017

David Aston

Gym i konkurs i Malmö

Nu har ännu ett fristående gym i Malmö gått i konkurs. Det är också ett av de äldre gymmen i Malmö med anor från början av 1990-talet och då hette det Hälsoforum som började deras verksamhet där Club Nautilus hade sitt gym innan de flyttade till Caroli City. Tidigare gick Classic Gym i konkurs vid Jägersrovägen 80 som tidigare var ett fristående Nautilusgym. Innan dess gick ett träningscenter med inriktning på viktminskning  (har glömt namnet) bakom Centralstation i konkurs. Club Nautilus och Nautilusgymmet på Jägersro har själv arbetat på. Club Nautilus som bytte namn till Goodlife Wellness gick i konkurs för cirka tio år sedan.

Nu finns endast ett fåtal fristående gym kvar i Malmö. De stora aktörer är Fitness 24 Seven, Nordic Wellness, Friskis och SATS. Actic som är en stor regional kedja har endast två anläggningar i Malmö och jag har min klinik på den ena vid Södervärn. Något partiskt men jag anser att Actic som gym och i synnerhet utbudet av styrketränings- och konditionsredskap om jag kan uttala mig om är suverän men även service och stämningen är väldigt bra.

God fortsättning!

David Aston

Renovering av klinik

Jag flyttade förvisso in en ny klinik i september i år men ljudisoleringen har inte varit optimal så nu har Montagegruppen fixat ett nytt innertak och bättre isolering samt även ny ljusarmatur. Behandlingsrummet blev också ljusare vilket naturligtvis är positivt.

 

 

         

Ett bra utfört arbete.

God Jul & Gott Nytt År!

David Aston

 

Sjukskriven eller inte

Om du vill söka hjälp hos mig finns det inga krav på att du behöver vara sjukskriven men som för det ska räknas som sjukvård och gå under offentligt finansierad vård behöver du ha någon form av besvär vilket du kan läsa mer om här. Frikort och vanlig vårdtaxa gäller hos mig. Det finns inga krav heller på att du som söker mig ska ha en medicinsk diagnos.

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Julstängt

Nu är det snart Jul. Jag tar ledigt från den 14 december och är tillbaka den 8 januari på min klinik.

Önskar ni boka tid kan ni göra det per mejl redan nu eller kan ni ringa mig efter nyår.

David Aston

Kan du kombinera vård hos olika aktörer?

Det är sällan meningsfullt att kombinera besök hos mig med annan vårdgivare som behandlar och vägleder dig för dina fysiska besvär med undantag av läkarkontakt. Att gå till mig och samtidigt en kiropraktor, naprapat eller annan sjukgymnast/fysioterapeut avråder jag ifrån då det blir svårt för dig och mig att utvärdera effekten av mina insatser. I många fall gör vi olika vårdgivare snarlika insatser med samma syfte och då det även periodvis finns ganska många patienter som vill komma till mig måste jag också prioritera de patienter som saknar vårdgivare och inte är i en pågående rehabilitering redan.

Är du osäker på hur du ska göra bör du diskutera det med mig innan du bokar in en tid för besök hos mig.

Malmö den 18 oktober 2017

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Massage på frikort

Nu när jag har varit igång knappt 3 månader med mitt avtal med Region Skåne kommer ibland frågan upp om man kan gå på massage hos mig och nyttja sitt frikort eller betala sedvanlig vårdtaxa 200 kr.

Det längre svaret är att samtliga besök där frikort får användas eller normal vårdtaxa på 200 kr tillämpas är till för patienter med olika grader av fysiska symtom och funktionsnedsättningar. Om en eller flera diagnoser finns eller inte är inte avgörande men är du tämligen frisk och önskar massage för ren avslappning så är det inte sjukvård och inget jag egentligen sysslar med.  Min inriktning är behandling med manuell terapi där massage kan vara en stor del i rehabiliteringen men det kompletteras för det mesta även med andra specifika manuella tekniker och vägledning.

Det kortare svaret är att om jag gör bedömning av dig kan massage för ett medicinskt ändamål absolut ingå i rehabilitering där priset 200 kr och frikort gäller.

Det händer ibland att ett par patienter som redan har fått behandling och avslutat deras rehabilitering hos mig inom ramen för sjukvård vill fortsätta med renodlad massage men då betalar de också 650 kr för detta och frikort gäller inte.

Malmö den 13 oktober 2017

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Medicinsk träning

Det är positivt med medicinsk träning men jag får nog vara partisk här och säga har man medicinska diagnoser eller funktionsnedsättningar är det en fördel att träffa en sjukgymnast/fysioterapeut för en bedömning och initial vägledning. Vi sjukgymnaster/fysioterapeuter är specialiserade på olika former av medicinsk träning även om vi kanske istället kallar det för rehabträning, vägledning egenvård med mera.
Ett inslag från TV4 tar upp om medicinsk träning. Det finns idag många duktiga personliga tränare och som även fördjupar sig i medicinsk träning och meningen är naturligtvis att individer med lättare besvär kan kontakta en personlig tränare för mer generell vägledning i träning med vid mer komplexa funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar är att föredra att träffa en sjukgymnast/fysioterapeut som har en gedigen akademisk medicinsk utbildning med inriktning på övningar, rörelser och träning.

David Aston
Leg. Sjukgymnast