Medicinsk träning

Det är positivt med medicinsk träning men jag får nog vara partisk här och säga har man medicinska diagnoser eller funktionsnedsättningar är det en fördel att träffa en sjukgymnast/fysioterapeut för en bedömning och initial vägledning. Vi sjukgymnaster/fysioterapeuter är specialiserade på olika former av medicinsk träning även om vi kanske istället kallar det för rehabträning, vägledning egenvård med mera.
Ett inslag från TV4 tar upp om medicinsk träning. Det finns idag många duktiga personliga tränare och som även fördjupar sig i medicinsk träning och meningen är naturligtvis att individer med lättare besvär kan kontakta en personlig tränare för mer generell vägledning i träning med vid mer komplexa funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar är att föredra att träffa en sjukgymnast/fysioterapeut som har en gedigen akademisk medicinsk utbildning med inriktning på övningar, rörelser och träning.

David Aston
Leg. Sjukgymnast

2 svar på ”Medicinsk träning”

  1. Hej David! Som medicinsk tränare kan jag lägga upp den långsiktiga träningen för personer som rehabiliterats hos dig och nu är redo att ta ansvar för sin egen träning, men behöver stöttning utifrån sin begränsning. Det är inte meningen att vi ska rehabilitera människor med komplexa funktionsnedsättningar eller diagnoser. Då hänvisar vi till de i vårt nätverk som besitter rätt kompetens. Därför gör vi alltid en noggrann bedömning innan vi tar oss an kunden. Men det finns många medicinska diagnoser som kan tränas med hjälp av oss. En person med övervikt kanske inte har behov av sjukgymnastik, utan kan starta igång sin träning med vår hjälp. En annan viktig aspekt är också samverkan med andra professioner. Träffar jag en kund som går eller gått hos dig nyligen, så tar jag gärna en kontakt med dig för att vi ska hitta bästa möjliga väg för vår kund i hennes fortsatta träning (med kundens medgivande såklart).
    Så du har helt rätt, medicinsk träning är i många fall ett komplement till sjukgymnastik. Med vänlig hälsning, Marika Bergheim.
    Lic. Medicinsk tränare

    1. Hej Marika!

      Tack för din kommentar och input. Finns sedan en gråzon med när det ska vara rehabilitering av legitimerad vårdgivare eller träning som kan fortgå på egen hand eller med hjälp av tränare. Överlag har vi i vården långre väntetider och har också svårt att motivera för många återbesök. I en del fall kan en naturlig övergång för en del patienter/individer för att uppnå en ökad egenansvar och kontinuitet i träning vara att träffa en tränare.

      Vänliga hälsningar

      David Aston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *